pátek 29. května 2015

Národní galerie: Pivoňka - královna čínských květin

Sobota 23. 5. 2015, oficiální pozvánka zde.



Po Blešáku v Roztokách (který byl bezesporu zajímavý...  ještě to ale chvíli potrvá než budu schopná o něm napsat, protože pocitů mám tolik, že nevím, jak začít) jsem běžela se odreagovat na další kurz pořádáný Národní galerii. Tedy, nejdřív jsem jen tak šla procházkovým tempem, přesvědčená, že mám časovou rezervu, v klidu si zakoupila další 2 Podbabské kachny pro zájemce z FB, a pak mi nějak došlo, že ta pivoňková louka... to je přece tam na strmém kopci na severu? A já tradičně jdu na pokladnu jih. Tudíž následoval sprint Kozí stezkou, pak přímou čárou do kopce. Pro náhodné kolemjdoucí jsem musela vypadat, že mám náběh na infarkt. V mé kondici vyběhnout celou trasu za 7 minut byl opravdu výkon.


Už jsem se bála, že přijdu o přednášku, tak jsem chvíli i uvažovala, že se budu tvářit, že tam nejsem, pokud bych ji už opravdu zmeškala, ale sebrala jsem odvahu a přiblížila se ke hloučku známých firem. Je to skvělý pocit, vždy když potkám ty úžasné lidi a vím, že si to bude paráda. 

Měla jsem štěstí, přednáška právě začala a dostala jsem i velmi užitečný tahák s krátkým popisem symboliky asijských rostlin v Číně, Japonsku, Vietnamu a v islámské kulturní oblasti.



Vybrané motýlem

Z přednášky jsem si odnesla to nejdůležitější: pivoňka = bohatství, odkvetlá pivoňka = bohatství je fuč. 


Pivoňkám jsou věnované i festivaly a svátky, během jednoho si údajně kdysi ženy dávaly pivoňky do vlasů, aby tak nalákaly motýly, které vypustil císař. Vyvolené byly vybrány do harému, kde mohly doufat v zlepšení společenského postavení. Nebo tak něco, mé poznámky jsou tradičně směsí nečitelnosti a nepochopitelnosti a bohužel na netu jsem nic na toto téma nenašla. Ale jako námět pro exotický milostný příběh by se to dalo udat :D





pak jsme to rozjeli. Ve velkém. Štětce lítaly po papíře, voda v kelímcích se barvila postupně všemi odstíny, géniové se rodili... (ano, právě piju kávu). Umělkyně Klára Svobodová kromě toho, že je skvělou učitelkou, nám také jemně naznačila, že ke zvládnutí techniky jediný workshop stačit nebude a budeme muset trénovat poněkud déle. Tím nám dokázala, že je i schopnou obchodnicí. U sebe to vidím tak na 5 - 50 let. Musím ale říct, že je to neuvěřitelný relax.

Děkuji za krásný kurz, opět skvělou společnost a těším se na další :)

Na závěr přidám několik zajímavých odkazů:



Přednáška. Na této fotografii se mi podařilo zachytit ji tak, aby kromě pořadatelů nikdo nebyl snadno identifikovatelný... aneb nečiň druhému, co sám nemáš rád. Ledaže by někdo byl na fotografiích rád, to pak prosím upozornit předem








Než jsem se vrhla na pivoňky... čtyřlístek ex machina.


Ty květy byly vážně obrovské - viz moje ruka pro srovnání. Nic lepšího jsem po ruce... ehm... neměla.






Nějak jsem neměla chuť na nějaké decentní pastelové odstíny... tahle rudá, to bylo to!


Bright Knight... takže se zbarvil krví nepřátel?


Aranžování v plenéru. Teď mě napadlo, že jsem to mohla strčit vedle těch čtyřlístků a ušetřila bych jednu fotku :/


Nějaké super duper ruské barvy, moc si je tam všichni chválili.


Vzorník. V červenci mám narozeniny, tak pokud by někdo nevěděl co by...


Pro ty, co doscrolovali až sem, 2 čtyřlístky za odměnu.


A teď následuje záplava fotografii pivoněk... raději varuji předem.
















Parádní pohodička.


A zde výsledky mé ledabylé práce. Jinými slovy, kurzy jsou vhodné pro každého!






Ano, jsem strašný začátečník, ale to je jedno, to rozpíjení je super.


Zkouška tahů... nevím, co to mi to vyšlo, ale líbí se mi to :)


A na závěr kosatce... mnoho kosatců... To si snad dáme za rok.

4 komentáře: