neděle 11. ledna 2015

Vernisáž výstavy japonské kaligrafie Shodó

BÍLÝ SNÍH - ČERNÁ STOPA



V pátek 9. 1., v Národní technické knihovně v Praze se konala vernisáž výstavy kaligrafie. Vystavují nejen studenti pana Reného Ochiai, ale také zahraniční autoři. V prvním patře  jsou vystaveny kaligrafie českých studentů, v druhém jsou k vidění evropští autoři a kdo se vyškrábe až na třetí patro, uvidí mistrovská díla japonských učitelů.


Podle programu se mělo začínat v 18, nicméně byly jsme tam již v 17:20, jelikož sestra, jakožto jedna z vystavujících studentek, se měla zúčastnit hromadného focení. Díky tomu jsme si obsadily místa, což se později ukázalo jako docela podstatné, protože zájem o výstavu docela mile překvapil.


Vernisáž začala krátkým koncertem mladé studentky Hikari Utsugita na flétnu Shakuhachi, následovala půlhodinová přednáška organizátora akce pana Reného Ochiai, ve které kromě základních informací ohledně japonského a čínského písma  zaznělo i vysvětlení, proč pro studenty i účastníky výstavy je teď mnohem dobrodružnější najít správnou toaletu:

„Původní panáček na dveřích WC narušoval výstavu. Prostě visí tam tradiční kaligrafie, pak další, pak haiku, a pak je hajzl (...). Na dámské toaletě je znak, který připomíná ženu. Pánská je ta druhá”.

Následovala patnáctiminutová přestávka, abychom mohli čerstvě nabyté vědomosti uplatnit v praxi.

Vernisáž zakončila slečna Hikari Utsugita, tentokrát gindo, „zpívaným” přednesem čínských a japonských básní. Tahle část mě opravdu příjemně překvapila.





17.30, místa zabraná


Každý jsme dostali i originální kaligrafii se znakem pro „ovci”
(nebylo to myšleno nijak politicky, prostě je Rok ovce).



Původně měl pan René Ochiai napsat všem účastníkům vernisáže nějakou kaligrafii, ale nakonec kvůli těm davům z toho sešlo. Špatné davy, špatné.

Slavnostní focení studentů. Studentů kaligrafie + pána na gauči (ten už tam byl :D).



18.30, přednáška. Lidé se tlačili i za prosklenou stěnou.

Kterou úžasnou kaligrafiii si prohlížejí?
Sestřina kaligrafie visí hned vedlé te slavné dámské toalety.
(no pokud se někde budou tvořit fronty a lidé budou zkoumat,
co kde visí na stěně v okolí, tak jedině tam :D).

A na závěr, krásná kaligrafie Reného Ochiai (vpravo)





Výstava potrvá do 29. 1. 2015. Určitě se tam stavím ještě jednou a nafotím lépe vystavované kaligrafie, nicméně všem vřele doporučuji ji navštívit. Knihovna sama o sobě stojí za to, a kontrast tradiční japonské kaligrafie spolu s velice moderním zařízením knihovny a... studenty... je parádní.




Žádné komentáře:

Okomentovat